Csontritkulás viszgálat | csontsűrűségmérés
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Krónikus fájdalom szindróma diagnózisa, kezelése

Krónikus fájdalom szindróma diagnózisa

A diagnózis felállításához az első lépés a részletes anamnézis felvétel, mely során többek között a következőkre kérdezhetnek rá: mikor kezdődött a fájdalom, milyen jellegű (pl. égő, éles, tompa, szúró, nyilalló stb.), melyik részre lokalizálóik, melyek az enyhítő és súlyosbító körülmények stb.

Mivel bizonyos állapotok krónikus fájdalom szindrómához vezethetnek, kezelőorvosa képalkotó vizsgálatokat rendelhet el annak megállapítására, hogy van-e ízületi vagy szöveti károsodás, amely magyarázatot adhat a fájdalomra.

Krónikus fájdalom szindróma kezelése

A krónikus fájdalom kezelése a nemzetközi szakmai szervezetek iránymutatása alapján történik, amelynek része:

-Gyógyszeres terápia

Vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ezek lehetnek gyulladáscsökkentők, szteroidok, izomlazítók, fájdalomcsillapító hatású szinaptikus noradrenalint és szerotonint növelő antidepresszánsok, idegsejtek ingerlékenységét csökkentő szerek és súlyos esetekben opioidok. Opioidokat főként daganatos eredetű, csillapíthatatlan fájdalom esetén alkalmaznak.

A NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők) hosszú távú alkalmazása veszélyes az esetleges mellékhatások és az addikció kialakulásának lehetősége miatt. Az NSAID-ok mellékhatásként károsíthatják a vérképző rendszert, a veséket, a gyomor-bélrendszert és a májat.

-Fiziko-, fizioterápia a rugalmasság és a mozgástartomány növelésére.

-Alternatív terápiák

A krónikus fájdalom kezelésénél a gyógyszeres kezelés mellet nagy szerepet játszik a nem gyógyszeres, alternatív kezelés is.

Az American College of Physicians klinikai gyakorlati útmutatója a nem gyógyszeres megközelítések alkalmazását is javasolja a krónikus derékfájás kezdeti kezeléseként. Az általuk javasolt lehetőségek között számos kiegészítő alternatív megközelítés szerepel, mint az akupunktúra, mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) stb.

-Pszichológiai/viselkedésterápia.

A kognitív viselkedésterápia - a beszédterápia egy fajtája, amely segít a negatív gondolkodást pozitív irányba terelni - vagy a biofeedback jótékony hatású volt az izomfeszültség és a depresszió csökkentésében, valamint csökkentette a krónikus fájdalom mértékét. A biofeedback egy olyan terápia, amely megtanítja az egyént arra, hogy elméjét használja a testi reakciók, például a gyors légzés szabályozására.

Az American College of Rheumatologyis számos alternatív kiegészítő kezelést említ a csípő- vagy térdízületi gyulladás kezelésére vonatkozó irányelveiben. A térdízületi gyulladás esetén az iránymutatások a taichi-t a számos nem gyógyszeres megközelítés egyikeként említik, amelyek hasznosak lehetnek.

Jóga vagy meditáció, mely segít ellazítani az izmokat, és növeli az éberséget, a kutatások szerint jótékony hatással lehet a krónikus fájdalommal járó depresszió és szorongás csökkentésére, ezáltal javítva az életminőséget.

Az önmenedzselési programok különböző módszereket tanítanak meg az embereknek a fájdalomról való gondolkodás és az arra való reagálás vonatkozásában, így segítve a fájdalommal való megküzdést.

Prognózis

A krónikus fájdalom általában nem gyógyítható, de kezelhető. A végleges gyógyulás nagymértékben függ a kiváltó októl. Ha a fájdalmat egy másik betegség okozza, annak megszűnése a fájdalom megszűnésével járhat.

Szövődmények

Szövődményként főként pszichés problémák adódhatnak. A tartós fájdalom kihat az egyén pszichés állapotára, társadalmi ill. szociális kapcsolataira.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

van Hecke O, Torrance N, Smith BH. Chronicpainepidemiology and itsclinicalrelevance. Br J Anaesth. 2013 Jul;111(1):13-8. doi: 10.1093/bja/aet123. PMID: 23794640.

National Center forComplementary and Integrative Health. ChronicPain: In Depth. ChronicPain: In Depth | NCCIH (nih.gov)

NIH Medline Plus. SafelyManagingChronicPain. Spring 2011

Fillingim RB, Loeser JD, Baron R, Edwards RR. Assessment of ChronicPain: Domains, Methods, and Mechanisms. J Pain. 2016 Sep;17(9 Suppl):T10-20. doi: 10.1016/j.jpain.2015.08.010. PMID: 27586827; PMCID: PMC5010652.

Mills SEE, Nicolson KP, Smith BH. Chronicpain: a review of itsepidemiology and associatedfactors in population-basedstudies. Br J Anaesth. 2019 Aug;123(2):e273-e283. doi: 10.1016/j.bja.2019.03.023. Epub 2019 May 10. PMID: 31079836; PMCID: PMC6676152.

Crofford LJ. ChronicPain: Wherethe Body MeetstheBrain. Trans Am ClinClimatolAssoc. 2015;126:167-83. PMID: 26330672; PMCID: PMC4530716.